Особености на Afiiliate маркетинга

By | 16/07/2015

Афилиейт маркетингът (или както се изписва на aнглийски: “Affiliate marketing”) е сравнително ново за България понятие. Чрез него търговци, клиенти и предлагащи рекламни площи в блогове и сайтове установяват връзка помежду си, развивайки един общ бизнес. Присъединете се към партньорската програма на Елмайра!

Начинът на работа е прост, афилиатите са средство за реклама на търговците. Използват в блога, сайта или профила си в социалната мрежа различни рекламни материали като банери, линкове, слайдери и други (предоставени на афилиата от търговеца). При кликване върху тях системата препраща посетителя към онлайн магазин, от който може да си закупи съответната стока.

Постигнатите резултати се измерват прецизно. Отчита се всеки уникален потребител, който клика върху рекламен материал и посещава страницата на онлайн магазина. Системата отчита броя нa посетителите и влиянието на посещенията върху продажбите. Търговците, които са предимно електронни магазини, заплащат на промотиращите ги афилиати за всяка покупка, извършена от потребител, който е бил препратен в магазина. Афилиатът получава определен процент от стойността на продажбите, извършени с негова помощ.

Този метод на реклама е ефективен, защото афилиатите печелят толкова, колкото заслужат, а търговците са сигурни, че изразходват средствата си разумно.

Афилиейт маркетингът може да се развива от абсолютно всякакви страници. Например, собственикът на успешен блог за мода може да се превърне в афилиат на компания предлагаща дрехи, като използва банери и други рекламни материали, за да препраща потребители, следящи блога му, към този сайт. Това е един от най-ефективните примери, но това не означава, че съдържанието на страницата на афилиата е задължително да бъде сходно с това на сайта, който промотира.

Този вид маркетинг е силно развит в западните страни и се явавя сериозен източник на доходи за множество потребители. През последните години силно се развива и в България, като все повече хора използват активността си онлайн за да трупат доходи по този начин.

Основни понятия, свързани с Affiliate маркетинга и интернет маркетинга като цяло:

Банер – графично изображение, вградено в уеб страница с цел реклама. Често то препраща към друга Интернет страница. Това е и най-популярната форма за онлайн реклама. Видове банери: статичен и анимиран банер, като последните са формат GIF или Flash.

Неанимиран банер – статично изображение.

Анимиран банер – банер с последователно сменящи се кадри (надписи, акценти).

Банер позиция – определено място в интернет сайт, на което се разполагат рекламни банери.

 

Плуващ банер (Floating Banner)

Нестандартен интернет рекламен формат, при който при зареждане на определен сайт рекламното изображение преминава през определна част на сайта, след което се прибира в стандартна рекламна позиция.

Разширяващ се банер (Expandable Banner) Пример: Нестандартен интернет рекламен формат, при който изображението увеличава размерите си, когато потребителят премине с курсора върху него, след което се прибира в стандартна рекламна позиция.

Разлистващ се банер (Peel Ad) Пример: Нестандартен интернет рекламен формат, при който при преминаване с курсора върху изображението, то се разлиства и открива второ изображение.

Импресия – всяко зареждане на рекламна форма. Еднократното показване в определен сайт.

Клик (натискане на бутон на мишката) – активиране на реклама от потребител чрез автоматично препращане от съответната банер позиция или линк към сайта на рекламодател.

Кеш – вид памет. Обикновено става въпрос за памет на браузъра, в която за определен период се съхранява получената от Интернет информация.

Conversion Rate – дава информация за това колко от посетителите се превръщат в клиенти

Cookies (бисквитки) – малък файл, запазван върху компютрите на хората, за да подпомогне съхраняването на предпочитанията и друга информация, използвана на уеб страниците, които посещават. Информация касаеща посещението на даден сайт (от даден потребител), съхранявана в компютъра на посетителя и служат за разпознаването му. Да не се бърка с bookmarks.

Dead link – връзка към страница, която не съществува. В този случай потребителят вижда страница с грешка 404. Еквивалент на Broken link.

DNS кеш – кеш, който се съхранява в DNS сървъри.

Flash – технология, разработвана в момента от фирмата Adobe. Тя позволява включването в уеб страниците на динамично векторно изображение и звук за създаване на един по-интерактивен Интернет. Като с Флаш технологията могат да бъдат разработвани банери, игри и т.н.

Floating ads – рекламен формат, подобен на банер, който се появява за няколко секунди в основния екран на браузера, върху останалото съдържание на сайт, след което изисква някакво действие от страна на потребителя или изчезва от самосебе си.

Keywords – ключова дума, ключова фраза,

Lead – е всеки, на когото можеш да продадеш продукта си. Най-подходящият термин на български език е “потенциален клиент”. Съществуват два вида leads – A и B, основно разделени според срока, за който може да се затвори сделката с тях. Lead от тип A са т.н. горещи потенциални клиенти, където срокът на затваряне на сделката с този горещ потенциален клиeнт обикновено е 3 месеца. Lead от тип B са т.н. студени потенциални клиенти, за които е необходимо повече време и последователни контакти, за да се приключи сделката – между 4 и 12 месеца.

Link – връзка от една страница в Интернет към друго място в същата страница или към друга страница; хипер връзка.

Landing page – преходна, въвеждаща страница на уеб сайт, предхождаща началната, създава се с цел “да грабне” вниманието на потребителя. На български още Целева страница.

Link building – е силен начин за подобряване на резултатите на определен уебсайт. Той се състои в изграждането на link-ове от 3-ти уебсайтове към дадения уебсайт.

Link exchange – размяна на link-ове с други уебсайтове. Като вие слагате линк на чуждия сайт върху вашия, а чуждия сайт слага link към вашия сайт.

Log file – Файл на сървъра, който записва всяко влизане в системата (HTTP, FTP) и зареждане на страници, изображения и др. Този файл дава полезна обща информация за сървъра и разположените на него сайтове.

META tag – В главата на HTML документа HEAD освен заглавието на web страницата може да се поставя информация, която се използва от търсещите машини. Това става с помощта на МЕТА таговете. Някои от метатаговете представляват елемент от SEO. Tова са метатагът за описание (description) и метатагът за ключови думи (keywords). Чрез описанието на страницата и ключовите думи те правят сайта по-лесно откриваем при търсене с търсещите машини в интернет.

META search engines – Мета търсачки, които комбинират резултатите от няколко търсещи машини едновременно. Резултатите от търсенето са обединени в един единствен списък с резултати. Този тип търсене позволява на потребителя да покрие огромно количество материал по ефективен начин.

Outbound link – link, който води извън текущия сайт; изходящ линк.

Pay Per Click (PPC) – цена на клик. Отговаря за принцип на реклама, при която се плаща не за определен брой импресии, както при банерната реклама, а се плаща за кликане върху рекламата. Най-известният инструмент за PPC се нарича Google AdWords.

Pay Per Lead (PPL) – цена за посетител. Реално колко струва на собственика на сайта рекламата, която да докара определен брой посетители. Формулата е цената на рекламата отнесена към броя на доведените посетители направени за определен период от време.

Pay Per Sale (PPS) – цена на продажба. Реално колко струва на собственика на сайта, рекламата, която да доведе определен брой купувачи. Това означава, че формулата е цената на цялостната реклама отнесена към броят продажби направени за определен период от време.

Search engine – търсеща машина, търсачка – сайтове в интернет, в които се съхранява база данни с адреси на уеб сайтове и тяхното съдържание. Най-известни примери са Google, Bing, Yahoo и Wolfram Alpha. Най-известната българска търсачка се казва Jabse. В търсачките, потребителите търсят съдържание в Интернет с помощта на набор от ключови думи, които сформират Search Query.

Search engine friendly (SEF) – търсеща машина, търсачка – сайтове в интернет, в които се съхранява база данни с адреси на уеб сайтове и тяхното съдържание. Най-известни примери са Google, Bing, Yahoo и Wolfram Alpha. Най-известната българска търсачка се казва Jabse. В търсачките, потребителите търсят съдържание в Интернет с помощта на набор от ключови думи, които сформират Search Query

SPAM – нежелано електронно съобщение, изпратено до множество потребители с рекламна или друга цел, често негативно възприемано от получателя.

Statistics – статистика. Статистиката съдържа всички метрики от провеждането на дадена кампания. Спрямо нея може да се направи анализ за успеваемостта на кампанията.

URL (Uniform Resource Locator) – стандартизиран уникален адрес сочещ към онлайн ресурс, най-често Интернет страница. Всяка страница в World Wide Web има URL, който я идентифицира уникално. Той определя не само адреса в мрежата, но и типа на обекта на конкретния web-възел. Освен това той съдържа идентификатор, който определя метода на достъп до дадения обект.

Unique visitor (уникален посетител) – посетител, който независимо колко страници разглежда при посещението си на даден сайт се отчита от системата като един посетител. Всяко следващо посещение на същия посетител (от същия компютър, IP адрес) в конкретния период от време не се отчита.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *