Храните, които ни зареждат с енергия

By | 28/02/2017

hrani za energiaХраната е нещо страхотно, когато дава необходимата енергия да преминавате с усмивка през деня. Включвайте в ястията си следващите храни и освен, че ще сте сити, ще сте заредени с енергия. Пояснявам, че шоколада не присъства в списъка, макар да е прословут източник на енергия. Него май повече го хапваме за удоволствие.

Бадеми – източник на витамини, протеини, витамин Е, фибри и куп други полезни вещества, които трябва да поемате в дневната си хранителна дажба. Спомагат отслабването, но и оформянето на мускулна маса, понижава риска от рак, забавя стареенето. А освен това са вкусни.

Киселото мляко – но не онова, от което е изсмукана и последната мазнина. Ако имате откъде да си набавяте домашно кисело мляко, вие сте щастливци. Подобрява храносмилателната система и укрепва имунната, доставя протеини, калции, калий, витамин В12 и много минерали. Освен това можете да го смесите с плодове и мед и наистина да се наслаждавате на нещо здравословно.

Сьомга – източник на протеини и омега 3-мастни киселини, които предпазват от сърдечно-съдови заболявания, болестта на Алцхаймер, рак, артрит, депресия и е противовъзпалително. Доста ползи се натрупаха, нали? Хапвайте поне две порции седмично риба, за да можете да сте заредени с енергия и едновременно с това защитени.

Леща – доставя солидно количество фибри, протеини, фолиева киселина, желязо. Лещата подобрява сърдечно-съдовата система, бори се с диабета, стабилизирайки нивата на кръвна захар. Освен това отнема много малко време за приготвяне, което автоматично я включва в списъка ви с бързи, полезни и вкусни ястия.

Зехтин – няма как без него. Намалява лошия холестерол и риска от сърдечно-съдови заболявания, нормализира кръвното налягане, бори се с рака на гърдата, функцията на белите дробове, спомага намаляването на телесното тегло и натрупването на мазнини. Това е един от най-полезните продукти, които можете да ползвате на трапезата.

Червен грейпфрут – този освежаващ цитрусов плод стимулира сърдечната дейност, спомага намаляването на холестерола, заздравява кожата, предпазва от рак и засилва имунната система.

Къпини – заедно с боровинките тези антиоксиданти спомагат храносмилателната система, предпазват от рак, с ниско съдържание на мазнини са, но пък са богати на фибри. Лятото е техният сезон, затова се възползвайте и ги хапнете заедно с кисело мляко.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *