Медът и какво може той да направи за нас

By | 07/02/2017

Когато намесим меда в козметиката получаваме невероятни резултати. Първото, за което се сещам, когато си помисля за вана с мед е Клеопатра и нейната прочута вана с мляко от магарица и мед. И не случайно красотата й се е прочула и до наши дни.

medyt i kakvo moje da napravi za nasКакто може би знаете, появата на бръчки по кожата е като реакция на прекаленото изсушаване, което с годините се усилва. Подходящата хидратация намалява появата на бръчки, изглажда и стяга кожата. Медът е силно хидратиращ продукт, естествен овлажнител, който задържа влагата. Освен това притежава силно антивъзпалително действие, затова е подходящ за лечение на акне и други кожни възпаления.

Може да се използва самостоятелно или да го комбинирате с други продукти за по-силен ефект. Доста подходяща маска за лице е мед и лимон. Нанесете продукта и по шията, за да може да стегне кожата и да я омекоти.

Съвсем спокойно можете да използвате меда и като почистващ продукт за лицето, но не забравяйте преди това да махнете грима си. Нанесете на измитото влажно лице около една супена лъжичка мед, масажирайки леко. Оставете да подейства от 2-3 до 10-15 мин. След това изплакнете и нанесете овлажняващ продукт (розова вода, хидратиращ крем).

Ако имате суха кожа можете да добавите настъргана краставица към 2 с.л. мед и да стоите с маската около 10 мин. Изплаква се с хладна вода. За този тип кожа е много подходящ и меден тоник. Той се прави като в 500мл вода се разтвори 1с.л. мед. Не го ползвайте повече от една седмица и го съхранявайте в хладилник.

За мазна кожа изпробвайте ½ с.л. мед, 1ч.л. лимонов сок и 2 с.л. черен чай. Отново оставете около 10мин., за да подейства и след това измийте с хладна вода.

Медът действа страхотно и на косата. Когато си правите домашна маска за коса, просто добавете и една-две лъжички мед. Друг вариант е да направите маската само от мед. Косата се овлажнява, добива блясък и жизненост.

Накрая малко съвети за съхранението на меда – дръжте го на хладно, тъмно място, тъй като светлината убива полезните му свойства. Най-добре е да го съхранявате в дървен или стъклен съд. В никакъв случай не го дръжте в ламаринен, тъй като има опасност да се окисли и тогава става от полезен – опасен.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *