Преборете се със заплетените краища на косата си

By | 27/07/2016

Използваме преси за коси, които щадят косъма, изсушаваме се със сешоари, които държим на разстояние, попиваме, не търкаме с кърпата и т.н. И накрая отново имаме все един и същ проблем – заплетени краища. Ако използвате и скъпи продукти, а ефектът е все още нулев, може би трябва да се замислите какво друго не правите както трябва.

 Не мийте косата прекалено често

Прекалено честото миене на косата я изтощава и изсушава. Дори и да ви се омазнява по-често, просто можете да приберете на конска опашка и да я издържите така още 12 часа. Миенето на косата всеки ден спира естественото омазняване на косъма, което всъщност спомага за здравината му.

grizha-za-kosa Четката за коса 

Трябва да избирате правилно четката си за коса, защото ще я използвате постоянно. Пластмасовите, твърди четки например накъсват косата. Трябва да търсите мека с гъвкави зъбци, които няма да увреждат косъма. От значение е също и начина, по който решите косата си. Ако я сресвате от корените към върха, то увеличавате шанса да я накъсате в краищата. Ето защо е по-правилно първо да срешите краищата, а чак след това да продължите от корените надолу.

 Шампоан в корените

 Може и да ви звучи забавно да ви уча как да си миете косата, но забелязали ли сте например, че когато косата ви бъде измита във фризьорския салон издържа повече и се запазва за по-дълго чиста, отколкото, когато го правите сами вкъщи. Това така, защото фризьорите нанасят по по-различен начин шампоана върху главата ви. Първо трябва да нанесете шампоана върху дланте си, да ги разтъркате и след това да го втриете само и единствено в корените на косата си. Не нанасяйте шампоан върху краищата си, а ги оставете да поемат шампоана само докато го измивате.

 Изправянето

 Докато изправяте косата си следете за следните неща. Ако се изправяте със сешоар, винаги внимавайте струята да не попада в най-горещата си част върху косата ви. Дръжте човката на сешоара на разстояние и избягвайте директният контакт с краищата на косата си. Ако сте решили да използвате преса за коса използвайте четка или гребен заедно с пресата. Първо разресвайте кичура и изтеглете с четката или гребена непосредствено преди преминаването на пресата, тъй като по този начин ще елиминирате възможността някои кичури да бъдат сплескани и изправени под ъгъл, което би ги увредило и накъсало.

 Къдренето

Когато решите да накъдрите косата си с маша, не навивайте първо краищата. Това би затворило краищата в горещината за прекалено дълго време, а всъщност те се къдрят доста по-бързо от корените. Вместо това започнете от самите корени и навийте кичура постепенно до края. По този начин двата края на кичура ще поемат точно толкова топлина, от колкото се нуждаят, за да се накъдрят.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *