Как да се справим с тънката коса

By | 15/06/2016

Тънката коса е много често срещан проблем в днешно време. Всъщност не е толкова страшно и можете да се справите доста лесно с този проблем.

 Протеин!

Едно от най-важните неща, в които трябва да се убедите е, че диетата или хранителният режим, който спазвате, не е виновникът за цялата ситуация. Липсата на витамини, минерали и протеини уврежда организма ви, а оттам и косата и кожата ви. Косата се състои от колагенови влакна, които абсорбират протеини. Хапвайте храни, богати на протеин, например боб, леща, кафяв ориз или грах. Освен това можете да наблегнете и на риба, яйца и кисело мляко.

tynka kosaВитамини от В-групата

Това е още една витаминна група, която подхранва и заздравява косата. Съдържа се в авокадото, ядките, рибата, пилешкото месо и всички пълнозърнести храни. Тези витамини помагат на косата да расте и я предпазва от начупване и изтъняване. Освен с храната, можете и да ги добавяте в маските за коса, които ползвате.

 Други храни

Хапвайте храни, богати на антиоксиданти. Това са моркови, къпини, спанак, годжи плодовете, къдравото зеле, червените чушки, суровото какао. Тези храни са пълни с витамин А под формата на бета-каротин, който е от съществено значение за състоянието на косата ви.

 Маски

Ясно е, че без да подхраните косата си с маски няма да се справите лесно и бързо с проблемът. Купете си специални маски за тънка коса или пък си направете домашна такава. Добавете към маската ампула с витамин А или Е и задръжте маската поне два часа. Така съставките ще имат възможност да проникнат до косъма и да го подхранят.

 Внимавайте при правенето на прическите

Дърпането, триенето и силното, грубо ресане на косата докато е мокра, е вашата рецепта за изтъняване, накъсване и изтощаване на косата. Когато е мокра, косата ни е най-уязвима, така че внимавайте. Попивайте влагата, разресвайте съвсем леко и внимателно и се старайте да я оставяте да съхне сама колкото е възможно по-често.

 Стресът

Това е абсолютната болест на днешното време и ако сте се разболели от нея, то е напълно нормално и логично косата ви да не е във форма. Вие самите не сте, нали? Високите нива на стрес натоварва надбъбречните жлези, които започват да произвеждат повишени количества кортизол, който от своя страна разгражда протеините и витамините. А те, както видяхме малко по-нагоре, са от значение за състоянието на косата ви. Уверете се, че почивате добре и не си лягате изнервени и напрегнати. Разхождайте се, отмаряйте чрез някакъв спорт, хапвайте добре и си взимайте дълги топли душове. Това ще отнеме от напрежението и ще ви проличи.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *