А-Б-В на кожата

By | 07/07/2016

Кожата се състои от три слоя – повърхностен (епидермис), среден слой (дермис) и дълбок слой (хиподерма). Повърхностния слой – епидермисът, има основната функция да предпазва тялото от неблагоприятните външни условия, като например слънчевите лъчи. В най-дълбоката си част произвежда кожните клетки, като е необходим почти месец за да излязат те на повърхността. В най-общия случай това, което виждаме най-отгоре на кожата си е смесица от живи и мъртви клетки. Ето защо редовното третиране на кожата с ексфолиращи продукти премахва мъртвите клетки и остават само здравите такива. По този начин кожата изглежда здрава и жизнена.

zhenskata-kozhaС времето процеса на производство на нови клетки и избутването им на повърхността намалява, но не спира. Здравето и качеството на тези клетки се влияе от храните, които поглъщаме и продуктите, които използваме.  Едно от основните неща, които можем да подарим на организма и съответно – кожата си, е водата и Омега – 3 ленено масло. Също така консумацията на зехтин, авокадо и тахан доставят важните витамини Е и С, които регенрират кожата.

Дермисът съдържа също мастни жлези, които произвеждат себум – маслена субстанция, която се намира около косъма, за да предпази епидермиса от нарушаване. Когато жлезите не произвеждат достатъчно себум, кожата изглежда дехидратирана, а когато себумът се произвежда в излишък, кожата е мазна и склонна към образуване на пъпки. Когато използвате овлажнител, трябва да сте сигурни, че отговаря на производството на себум в организма ви.

Ежедневните упражнения  също могат да подобрят състоянието на кожата ви, тъй като увеличават притока на кръв в организма и по този начин доставя повече кислород на цялото тяло. Ако кожата ви е уморена потърсете продукт, който в състава си съдържа аскорбинова киселина, тъй като е доказано, че тя стимулира производството на колаген.

 Колагенът и еластинът са двете вещества, които отговарят за структурата и гъвкавостта на кожата.  Те се намират в дермата и с възрастта тяхното производство намалява. Диета, която съдържа повече зеленчуци и плодове, би спомогнала за по-доброто производство на тези вещества.

Чистете четките за грим всеки месец, изхвърлете всички продукти, които са с изтекъл срок на годност. Червилата ги изхвърляйте след 18 месеца, спиралите – след 6. а коректора, овлажнителя и фондьотена – след две години. Може би ще се почувствате по-добре, ако използвате минерален грим.

И накрая – най-голяма вреда за организма и съответно – кожата, е стресът. Така че релаксирайте, дишайте дълбоко и се усмихвайте повече.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *